top of page
KLACHTENWAT BEHANDELEN WIJ - Gormley Chiropractie

KLACHTENWAT BEHANDELEN WIJ?

Uw chiropractor is de enige specialist die getraind is om wervel blokkades/subluxaties te analyseren en te corrigeren. Wervel blokkades hebben een negatief effect op de functie van uw zenuwstelsel. Als de wervelkolom en het zenuwstelsel beter functioneren, merken onze patiënten vaak verbetering in hun algemene lichaamsfunctie en vitaliteit. Ze merken bijvoorbeeld: meer energie, beter slapen, betere weerstand/immuun functie, betere spijsvertering en makkelijker ademhalen.

 

Naast het verbeteren van uw algemene gezondheid en het voorkomen van problemen van uw bewegingsapparaat en zenuwstelsel, hebben wij ook veel mensen mogen helpen met de volgende klachten (tekst gaat verder onder foto’s).

Lage rugklachten

Pijn in de lage rug komt zeer vaak voor, vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Pijn in de lage rug kan zich op verschillende manieren uiten, o.a. als een stijve rug, hernia, spit, ischias en artrose (slijtage). Het kan gaan om een constante pijn op een vaste plek, soms verspreid de pijn zich over de rug en billen. In enkele gevallen kan er ook uitstraling zijn naar de benen. Pijn in de lage rug kan zowel geleidelijk als plotseling ontstaan.

Nekklachten

Nekklachten komen veel voor, ze kunnen zich op verschillende manieren uiten, o.a. als nekpijn of een stijve nek. Tevens kunnen ze hoofdpijn, migraine, duizeligheid, pijnlijke schouders en tintelingen en/of een doof gevoel in de armen veroorzaken. Nekpijn komt doorgaans geleidelijk opzetten als gevolg van verkrampte spieren in nek en schouders, maar nekpijn kan ook plotseling ontstaan. Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt de chiropractor te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandeling is pijn in de nek, schouder en arm meestal uitstekend te verhelpen.

Hoofdpijn/migraine

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zich op verschillende manieren uiten o.a. als spanningshoofdpijn, migraine en aangezichtspijn. Pijn is een symptoom dat het lichaam uitzendt om te waarschuwen dat er ergens een stoornis is die moet worden opgeheven. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze stoornissen. Door chiropractische behandelingen is hoofdpijn en migraine vaak goed te verhelpen.

Schouder & armklachten

RSI, carpaal tunnelsyndroom, tennisarm, ‘frozen shoulder’

Hernia klachten

Een hernia is een veel voorkomende aandoening van de tussenwervelschijf, die vooral pijn veroorzaakt in benen en rug. Hernia’s komen vaker voor in de onderrug dan in de nek of bovenrug. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitstulping ontstaat doordat het zachte binnenste deel van de schijf door scheurtjes in het harde buitenste deel van de schijf gedrukt wordt. De uitstulping drukt op zenuwen en dat veroorzaakt de pijn. Hernia’s kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan maar meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Vroegtijdig ingrijpen bij een verkeerd functionerende wervelkolom kan dus een hoop rugklachten voorkomen. Hernia is een beladen term en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. De meeste herniaklachten kunnen echter goed behandeld worden – bijvoorbeeld door een chiropractor – zonder dat hiervoor een operatie noodzakelijk is. De herniaoperatie wordt door velen gezien als een destructieve naoorlogse techniek en wordt steeds minder toegepast. Herniaklachten zijn goed te behandelen met chiropractie.

Zwangerschapsklachten

Het is niet ongebruikelijk dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekkengebied krijgen. Dit heeft te maken met de verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en de verandering van de lichaamshouding. Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan of toenemend erger worden kan dit te wijten zijn aan een probleem in het functioneren van het bekken of de wervelkolom. Het is dan verstandig om dit te laten behandelen, zodat de zwangerschap zo optimaal mogelijk kan verlopen.

 

Chiropractie kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren, en tegelijk ook een maximale ruimte in de buikholte bevorderen. Bovendien verbetert chiropractie de functie van het bekken, en daarmee de voorbereiding op de bevalling. Chiropractie kan een uitkomst zijn voor de zwangere vrouw. Ook met een dikke buik is het mogelijk om behandeld te worden, zelfs tot en met de uitgerekende datum. Bovendien is het veilig voor het kindje wat groeit in de buik.

Gewrichtsklachten

Ellebogen, schouders, knieën, enkels en voeten, heupen en polsen, sportblessures, etc. Omdat chiropractie gaat over het oplossen van de oorzaak van klachten en niet alleen bestrijding van het symptomen is chiropractie vaak succesvol daar waar andere geneeswijzen niet het gewenste resultaat behaalden.

Bovenrug & schouder

De bovenrug is het deel van de rug waar de wervels verbonden zijn met de ribben. Pijn in de bovenrug gaat vaak gepaard met stijfheid en pijn op andere plaatsen in rug, nek of borst. De chiropractor is gespecialiseerd in rug- en aanverwante klachten en kan veel van deze klachten verhelpen. Als er problemen zijn in de bovenrug, kan dat tot verschillende klachten leiden. De meeste mensen met bovenrugklachten hebben pijn tussen de schouderbladen. Maar pijn op de borst of uitstralende pijn in de armen kan ook het gevolg zijn van een bovenrug probleem. Soms lijken de verschijnselen op hartklachten en dat veroorzaakt nogal eens ongerustheid. Hoesten, niezen en ademhalen kan pijnlijk zijn. De chiropractor kan nagaan of uw klachten samenhangen met een rugprobleem. Wanneer dat het geval is, kan de chiropractor uw klachten goed behandelen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd kan worden gevoeld. De pijn is voelbaar aan beide zijden van het hoofd, kan echter ook eenzijdig voorkomen. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek.

Artrose & slijtage

Artrose is een gewrichtsaandoening, die ontstaat in het natuurlijke verouderingsproces. Het heeft te maken met het verstijven van het kraakbeen van een gewricht en komt het meest voor in de rug (tussenwervels), de knie of de heup. Er zijn omstandigheden die het slijtageproces versnellen en de kans op pijn vergroten. Voorbeelden zijn; te weinig beweging, zwaar werk, een verkeerde houding of oude blessures. Door de stijfheid van het gewricht en de pijn beweegt u zich minder soepel, met alle gevolgen van dien. Omliggende zenuwen en weefsel (spieren, banden en gewrichtskapsel) kunnen geïrriteerd raken. Als er andere gewrichten zijn die het werk overnemen van het stijve gewricht, dan kunnen die overbelast raken en ook pijn gaan doen. Vaak wordt van artrose gezegd: ‘er is niets aan te doen, u moet er maar mee leren leven.’ Dit is slechts ten dele waar. Al kan het proces niet worden teruggedraaid, de chiropractor kan pijn en stijfheid verminderen en het slijtageproces vertragen.

Whiplash

Whiplash is een snelle, plotselinge beweging bij een verkeersongeluk of een val. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en weefsels (spieren, zenuwen) in de nek. Dat kan een whiplashtrauma tot gevolg hebben: pijn, stijfheid en andere klachten die soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. De meest voorkomende whiplashklacht is een pijnlijke, vaak stijve nek. Veel whiplashpatiënten hebben daarnaast last van hoofdpijn, lage rugpijn en uitstralende pijn naar armen en gezicht. Er zijn echter nog veel meer klachten die deel uit kunnen maken van het whiplashtrauma, zoals krachtsverlies in de armen, duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen en slaap- en concentratieproblemen. Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De chiropractor beschikt over methoden waarmee whiplashklachten kunnen worden verholpen of verlicht.

Bekkeninstabiliteit

Instabiliteit van het bekken komt vaak voor tijdens of na de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen, als gevolg van de aanmaak van een hormoon welke tijdens het laatste trimester van de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam helpt te ontspannen. Soms kan dit een hypermobiliteit van de gewrichten veroorzaken, waardoor pezen rond het bekken het lichaamsgewicht niet meer kunnen dragen. In de meeste gevallen kunnen de spieren dit opvangen, maar als de spieren niet de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgen, kan bekkeninstabiliteit ontstaan. Vrouwen ervaren dan pijn rond het staartbotje, schaambeen of uitstralende pijn naar de benen met zitten, staan, lopen en uiteindelijk ook met liggen.

 

De chiropractische behandeling voor bekkeninstabiliteit is niet te vergelijken met de behandeling voor een geblokkeerd bekken. Bij bekkeninstabiliteit beweegt het bekken te veel en is het juist het doel om dit weer stabiel te krijgen door middel van correcties en oefeningen, en het optimaal laten functioneren van het zenuwstelsel, de aansturing van de spieren.

bottom of page